Sprawozdanie z Kongresu FESSH 2024

26-29 czerwca

Rotterdam, Holandia

W dniach 26 – 29 czerwca odbył się kolejny Zjazd Europejskich Federacji Towarzystw Chirurgii Ręki. Kongres zgromadził ponad 2000 uczestników z 73 krajów (szacowana liczba 2064): chirurgów, terapeutów i przedstawicieli firm, w tym największą jak dotychczas, ponad 45 osobową, grupą z Polski.

Rotterdam

Zjazd tradycyjnie był poprzedzony europejskim egzaminem z chirurgii ręki (EBHS), w którym kolejny raz uczestniczyłem razem z dr Ireneuszem Walaszkiem jako egzaminatorzy. Tytuł EBHS uzyskał prof. Paweł Reichert z Wrocławia.

Obrady rozpoczęły się we środę od Educational Afternoon, który miałem zaszczyt organizować z racji swojej funkcji jako Chair of the Congress Committee. Tegoroczna formuła zakładała omówienie dyskusyjnych tematów przez dwie osoby, każda para przygotował się w inny sposób, co znacznie uatrakcyjniło trwającą 3 godziny sesję i zostało bardzo dobrze odebrane przez słuchaczy.

Rotterdam

Wieczorem odbyła się ceremonia otwarcia, którą miałem przyjemność prowadzić razem z Prezydentami Kongresu: Brigitte van der Heijden oraz Henk Coert. Szczególnym wydarzeniem było uroczyste wręczenie tytułów FESSH Giant dla wybitnych chirurgów ręki, zgłoszonych przez Krajowe Towarzystwa Chirurgii Ręki w uznaniu ich zasług, aktywności i wkładu w rozwój chirurgii ręki w danym kraju i Europie. To wyjątkowe wyróżnienie, po wniosku naszego Towarzystwa, zostało przyznane Panu Prof. Leszkowi Romanowskiemu.

Rotterdam

Sesje naukowe miały różne formy i odbywały się na 7 salach równolegle. Organizatorzy przygotowali kurs instruktażowy z tematu wiodącego jakim był nerwy, transmisje live z centrum cadawerowego, sesje tematyczne (24 sesje komitetu naukowego oraz sesje komitetów i podgrup FESSH), prace zgłoszone (363 wystąpienia ustne i 298 plakatów) i wiele innych, m in. w tym organizowaną przeze mnie sesję Nations Competition, w której nasz kraj jako co-chair reprezentował dr Ireneusz Walaszek. Nowościa były również warsztaty dotyczące zespoleń, szycia ścięgien, USG, badania klinicznego oraz badań naukowych.

Rotterdam

Podczas tego Kongresu zaprezentowaliśmy w formie ustnej następujące prace naukowe:

- prof. Andrzej Żyluk ze Szczecina – „Is the routine histopathological examination of all tumors at the upper extremity justifiable?”, “13 years of hand surgery without anesthesiologist assistance. An analysis of efficacy and safety of anesthesia to operations performed by surgeons, without assistance of anesthesiologist”

- dr Szymon Grochans ze Szczecina – „Evaluation of the results of surgical treatment of hand flexor tendon injuries among children”

- dr Michał Górecki z Poznania - „ Stabilization of the hypoplastic thumb type Blauth IIIB using a non-vascularized proximal interphalangeal joint from the toe as an alternative reconstruction

when pollicization is not accepted - results and comparison to index pollicization”

- dr Piotr Koschel z Poznania – „Clinical and Radiological Evaluation of Surgical Treatment Outcomes in Nonunion of the Scaphoid in Children and Adolescents”

W sesji plakatowej:

Outcomes of surgery for metastases
of malignant neoplasms to the hand
Andrzej ŻylukDepartment of General and Hand
University in Szczecin, Poland
Changes in organization of activity
of hand surgery department during
the COVID-19 pandemic
Andrzej ŻylukDepartment of General and Hand
University in Szczecin, Poland
The effect of comorbidities on clinical
profile and outcomes of surgery
for carpal tunnel syndrome
Andrzej Żyluk,
Paulina Żyluk-Gadowska
Department of General and Hand
University in Szczecin, Poland
Treatment of extensive soft tissue
injuries of the hand with pedicled
flaps in children under 3 years
of age
Kaja Giżewska-Kacprzak (1),
Maximilian Śliwiński (1),
Szymon Grochans (1),
Ireneusz Walaszek (1)(2)
(1) Department of Pediatric and
Oncological Surgery,
Urology and Hand Surgery,
Pomeranian Medical University,
Szczecin, Poland; (2) Department
of Orthopedic Traumatology and
Musculoskeletal Oncology,
Pomeranian Medical University,
Szczecin, Poland
Grip strength – one measure to rule
them all in outcome evaluation after
distal radius fractures
Jakub Marchewka (1)(2)(1) Department of Orthopedics
and Trauma Surgery, 5th Military
Hospital, Kraków, Poland;
(2) Department of Physiotherapy,
University of Physical Education,
Kraków, Poland

Wygłosiliśmy również wystąpienia na zaproszenie w kilku sesjach tematycznych komitetu naukowego:

- prof. Andrzej Żyluk ze Szczecina – „What’s new in Dupuytren?”

- dr Piotr Czarnecki z Poznania – “End-to-side vs. Free graft nerve reconstruction”, “What can make you surprised? (in Humanitarian missions)”, “Camptodactyly”

Rotterdam

We czwartek 27 czerwca uczestniczyłem w zebraniu delegatów krajowych, podczas którego przedstawiono sprawozdania z działalności Zarządu i poszczególnych Komitetów oraz dokonaliśmy wyboru miejsca Kongresu, którym w 2028 roku będzie Strasburg.

Podczas specjalnej sesji dotyczącej grantów, dwa zespoły badawcze (Łódź i Poznań – reprezentowane przez dr Joannę Kot oraz Poznań i Szczecin – dr Michał Górecki) otrzymały oficjalne potwierdzenie grantu FESSH PROMs for Europe – na tłumaczenie i adaptację kulturową kwestionariuszy dotyczących choroby Dupuytrena oraz wad wrodzonych.

Rotterdam

W Rotterdamie doświadczyliśmy wyjątkowej atmosfery, nasze Towarzystwo doskonale się integrowało zarówno podczas obrad w centrum kongresowym, jak również na imprezach towarzyszących. Zaprosiliśmy Polaków pracujących za granicą, poznaliśmy nowe osoby, zawiązały się ważne kontakty.

Rotterdam

Ten Kongres obfitował w rozmaite wydarzenia jak również aktywności naszych członków. Mam nadzieję, że utrzymamy ten poziom na kolejnym Kongresie w Helsinkach w 2025 roku.

Do zobaczenia,

Piotr Czarnecki